Hyra ut hus – viktigt att tänka på

Funderar du på att hyra ut hus – eller delar av det? Det kan finnas en massa olika skäl till varför en sådan tanke föds. Vanligt är exempelvis att barnen flyttat hemifrån och att man plötsligt har en större boyta än vad man behöver och där man exempelvis väljer att hyra ut bottenvåningen.

Man kan även se att många vill tillbringa vintern i ett varmare klimat och att man då också kan tänka sig att hyra ut hus medan man är borta. Det kan även handla om ekonomiska skäl: ett hus kan vara dyrt i drift om man är ensam och genom att hyra ut ett rum – eller en våning – så får man in lite extrapengar.

Oavsett skäl till varför du vill hyra ut hus så finns det saker att tänka på. En skillnad mellan att hyra ut hus och exempelvis hyra ut bostadsrätt är att du inte behöver söka något tillstånd. En bostadsrätt och uthyrning av en sådan i andra hand är något som kräver ett godkännande från sin BRF, men det är alltså ingenting du som husägare behöver bekymra dig över. Däremot så finns andra saker och detaljer att tänka på och vi tänkte rada upp några av dessa här nedan och som följer:

  • En hyra måste vara skälig och grundregeln är att den ska täcka de kostnader du har för kapital och drift – med ett visst påslag om du hyr ut möblerat. Ta gärna hjälp med att räkna ut en skälig hyra. Det finns exempelvis verktyg för detta online.
  • Gå via Samtrygg. Att hyra ut hus via Samtrygg är ett enkelt sätt att hitta rätt hyresgäst. Hur och varför? Jo, av den enkla anledningen att alla registrerade medlemmar där är kontrollerade och verifierade med bankid. Det innebär att jobbet till stor del redan är gjort. Du slipper kontakta exempelvis Kronofogden för att kolla om en eventuella hyresgäst dras med betalningsanmärkningar och du slipper ringa en massa referenser. Du kan fokusera på att lita på din magkänsla gällande de som visar intresse för att hyra ditt hus. Samtrygg hjälper även till med att upprätta hyresavtal, med att se till att hyran betalas i tid samt är behjälpliga med exempelvis juridiska frågor. De är en trygg, stabil länk mellan dig och personen du hyr ut till.
  • Försäkringar och inventarier. Hur gör ni om någonting går sönder? Viktigt är att det finns en försäkring som täcker din uthyrning. Din vanliga hemförsäkring måste kompletteras då den inte räcker. Kolla upp detta med försäkringsbolaget innan – och se till att hyresgästen gör detsamma. En annan viktig sak är att ni gör en inventarielista som visar vad som finns – och vilket skick dessa saker är i. Det minskar risken för konflikter. Vill du vara extra säker så kan du även anlita en besiktningsman innan uthyrningen börjar. Tänk dock även på att någon ska bo i ditt hus. Visst slitage måste du räkna med.
Publicerat den
Kategoriserat som Bostad